• Mitől csillogós, ragacsos a növény levele? Open or Close

  A növényt megtámadta a pajzstetű, amit felszívódó rovarölővel kell megpermetezni. Érdemes a leveleket szappanos vagy rovarölős vattával áttörölni, hogy a nehezen eltávolítható rovaroktól megszabadítsuk a növényt. A kárósítók a levél fonákján és a zsenge hajtásoknál találhatóak.

 • Mitől pókhálós a bukszus? Open or Close

  A selyemfényű puszpángmoly és annak hernyója okozza a problémát. A beszőtt hálóban fejlődik ki a moly, amely 4 centiméteresre nő és fehér szárnya van barna szegéllyel. A leveleket a hernyó rágja le.

  Védekezési mód: A fertőzött ágak eltávolítása és megsemmisítése mechanikusan illetve permetezés, acetamiprid és diflubenzuron hatóanyagú rovarölő szerek keverékével. 8- 10 nap múlva meg kell ismételni a permetezést és mivel évente 3 nemzedéke fejlődik a kártevőnek, így figyelni kell, ha megjelenik újból a hernyó ismét permetezni szükséges.

 • Mitől fekete a diófa termése? Open or Close

  Két betegség okozhatja a problémát: Az egyik a gnómiás foltosság, amely a levélen és a dió külső héján megjelenő barnás fekete foltokban nyilvánul meg, erre fungicides permetezéssel kell védekezni az év folyamán többször, illetve ősszel el kell távolítani a lehullott leveleket.

  A másik a baktériumos megfeketedés, amely a termés zöld héján jelentkezik, azzal hogy megfeketedik és folyamatosan nő ennek a mérete, idővel a termés hozama csökken. Többszöri penkonazol tartalmú növény védőszeres permetezés és a lehullott termés eltávolítása a védekezési mód.

 • Mitől barnul a tujám? Open or Close

  A tujának nagyon sok károsítója lehet, így minden képen hozzanak magukkal a beteg részből egy ágat, hogy azt mikroszkóppal megvizsgáljuk. Lehetséges betegségei közt az atka, gomba, moly, fényes bogár, pajzstetű, szú bogár lehetnek. Mindegyiknek más a védekezési módja, így arra egyedileg állítjuk össze a permetszert.

 • Mitől pöndörödik az őszibarackfa levele? Open or Close

  A levél vagy annak egy része megnagyobbodik  ráncos, fodros lesz.  Színük előbb sárgás- zöld, - barna, majd piros lesz, később lehullnak a fáról, de lehet a termés is lepotyog A hajtásokon és a vesszőkön kisebb megvastagodás, deformáció látható. A terméseken dudorok figyelhetők meg.

  Védekezésnél nagyon fontos a tavaszi rezes lemosó permetezés, egérfüles és leveles állapotban a felszívódó szeres difenokonazol hatóanyagú permetezés.

 • Mikor érdemes füvesíteni? Open or Close

  Kora tavasszal és ősszel ajánlatos füvesíteni, a nyári vetést gyakran kell locsolni a kiszáradás veszélye miatt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy értesíthessük az aktuális kerti teendőkről és akciós termékeinkről.