Szükséges eszközök:

-  Gombaölő szer

-  Vetőmag 

ZKI vetőmagok kaphatóak

-  Tőzeg pogácsa vagy palántaföld

Tőzeg pogácsa

-  Ültető tálca vagy hungarocell tálca

-  Fátyolfólia

 

1.       Áztassuk be a vetőmagokat (hideg vízben egy éjszakára, meleg vízben egy - két órára), így a mag megszívja magát és a magház könnyebben kipattan a csíra hajtásakor.

2.       Jó minőségű palántaföldbe vagy tőzeg pogácsába vessük az előkészített vetőmagot. 

Jó minőségű palántaföld

3.       Gombaölő szeres (Rézoxiklorid, Proplan vagy Dithane M45) vízzel öntözzük be.

4.       Helyezzük a palántanevelő tálcát meleg, napos helyre és takarjuk le fátyolfóliával. 20-25 C fok kell a magok csírázásához, mindig nedves legyen a földje a növényeknek.

Ültető tálca

5.       Növénytől függően 10- 14 nap alatt a palántáink kihajtanak és kitűzdelhetjük őket. A növénykezdeményeket egyesével szedjük szét, azaz tűzdeljük ki, a gyökerekre nagyon vigyázva. Tegyük őket saját cserépbe, vagy ültető tálcanyílásba, amibe palántaföldet, víztartó kristályt és hosszan lebomló műtrágya gyöngyöt szórunk.  

15-18 C fokos, napos helyre tegyük a kitűzdelt palántáinkat, időnként forgassuk őket, hogy ne hajoljanak meg a fény irányába.

6.       Permetezve locsoljuk őket, hogy a gyenge száruk ne sérüljön. Az első két hétben, foszforban gazdag tápoldatot keverjünk a vízhez, utána kálium túlsúlyos komplex oldatot használjunk.

7.       Palántadőlés ellen permetezzük a kikeléskor és utána heti rendszerességgel. (a feljebb említett szerekkel)

 

Üzletünkben a palántázáshoz szükséges eszközök kaphatóak, tanácsért forduljanak hozzánk bizalommal. Amennyiben nincs idejük saját palánta előállításra, tavasszal készen is megvásárolhatják nálunk paradicsom, paprika, padlizsán, virág és egyéb palántáikat.

 

Sikeres veteményezést kívánunk!

 

Öreghegyi Gazdabolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy értesíthessük az aktuális kerti teendőkről és akciós termékeinkről.